duminică, 27 septembrie 2009

Salau adormit intre legume


Dupa parerea mea pestele este carnea cea mai sanatoasa...nici acum nu stiu de ce se introduce printre ultimele alimente in diversificarea alimentatiei.

Am gasit la pescarie salau frumos si am luat 2 pestalai ca sa manance toata familia. L-am preparat simplu si sanatos ca sa fie bun in primul rand pentru Vlad.

Iata deci pasii mei:

1. Curatarea solzilor, a maruntaielor si decapitarea monstrilor. (daca bucataria voastra va fi plina de solzi, lasati-i sa se usuce ca se matura usor.)
2. Sarare si plasarea exemplarelor intr-o tava cu apa direct pe aragaz (sa ii termin mai repede)
3. Taiate rondele, cubulete, solzisori am adaugat tot pe aragaz legumele (1 ceapa mica,3 morcovi mari, 2 dovlecei mici si 2 cartofi potriviti) + ingredientul SECRET 1 foaie de dafin.
4. Dupa 20 de minute cand aromele s-au imprietenit si au inceput sa schimbe impresii am bagat tava in cuptor sa aiba parte si de un pic de intimitate.
5. Dupa inca 20 de minute totul era gata am stors o jumatate de lamaie si am plasat totul pe farfurii.

Cu maxima atentie am ales cateva bucatele de carne pentru Vlad (cam multe oase au avut pestisorii astia) si le-am pasat impreuna cu legumele. Succesul a fost extraordinar!

Cateva detalii despre carnea de peste: Pestele este unul dintre cele mai "curate" feluri de alimente.Bogat in proteine, cu un continut scazut de grasimi, carnea de peste reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi de tipul omega3.Cele mai sanatoase feluri in care se poate gati carnea de peste sunt la cuptor, la gratar sau abur. Carnea de peste are un bogat continut de fosfor care asigura sanatatea sistemului nervos si a celui osos.

miercuri, 16 septembrie 2009

Piersica rotofeie

Nu trece nicio zi din viata lui Vlad fara fructe. Cel mai mult iubeste piersica. Am cautat cate ceva despre acest fruct prietenos cu bebelusii si iata ce am gasit:

Intareste imunitatea. Un fruct de marime medie, consumat cu coaja, poate acoperi aproape trei sferturi din necesarul zilnic de vitamina C. Pe langa aceasta, piersicile mai contin si cantitati deloc neglijabile de provitamina A, vitaminele B3, B5, E, fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu si seleniu. Sunt bogate in fitonutrienti, antioxidanti si carotenoide, deci ajuta la reducerea riscului de aparitia a unor boli grave precum cancerul, maladiile cardiovasculare, artrita, unele afectiuni oculare. Antioxidantii contracareaza efectele negative ale radicalilor liberi, impiedica distrugerea prematura a celulelor si tesuturilor si intaresc imunitatea. Fibrele continute de aceste fructe sunt foarte bine tolerate de sistemul digestiv, de aceea sunt recomandate chiar si copiilor de varsta foarte mica.

De cateva saptamani nu ii mai pasez piersicile le tai in bucatele foarte mici si le mananca cu mare pofta.

Voi ce fructe preferati?

marți, 15 septembrie 2009

Pui in zdrente

Vladut este topit dupa supa de pui. Asa ca am facut special pt el, dar profitam si noi Supa de pui cu zdrente de ou. De cand a implinit un an nu mai gatesc separat pt el. Fac mancare nu prea sarata cu grija mare ca ingredientele sa fie proaspete si naturale si uite asa toata familia mananca sanatos.



Ingredientele:
Aripile de la 1 pui + spatele + cateva bucatele de piept
2 morcovi mari taiati rondele
2 pastarnaci mici taiati cubulete
1/2 de telina taiata rondele si cubulete
1 ceapa taiata solzisori
2 oua batute cu furculita
1 legatura de patrunjel verde taiat marunt

Mod de preparare:
Se fierbe carnea de pui cu un pic de sare si se ia spuma de cateva ori pana nu mai face.
Se pun legumele si se fierb pana devin moi
Se pun ouale batute si se amesteca cu furculita pe masura ce se toarna in oala ca sa iasa niste zdrente aratoase si se mai da in cateva clocote.
La sfarsit se pune patrunjelul tocat si se stinge focul si se acopera cu un capac sa se imprieteneasca toate aromele.

Nu ca-i bun?

luni, 14 septembrie 2009

Conopida - my love!

De cand ma stiu imi place la nebunie conopida. Cum ar fi ea - murata, fiarta, prajita.

Lui Vladut i-am dat intai in supa si i-a placut.

Azi i-am facut sufleu. S-au batut turcii la gura lui. A fost prima mancare pe care nu am mai pasat-o si a papat-o fara probleme cu furculita.

Poze n-am de data asta dar iata reteta mea:

Ingrediente:
2 conopide aproape 2kg
200 gr de smantana
100 gr branza telemea
50 gr unt
3 oua
1 pahar de lapte (200 ml)
pesmet pt tapetat tava
Mod de preparare:
1. Se separa buchetelele de conopida si se spala in multa apa (atentie se pot gasi viermi albi intre buchetele)
2. Se fierbe conopida in apa cu sare. In maxim 15 minute e fiarta.
3. Intr-o oala se topeste untul si se incorporeaza laptele impreuna cu galbenusurile.
4. Se bat albusurile spuma.
5. Cand s-a racit combinatia de lapte, galbenusuri si unt se adauga smantana si se incorporeaza albusurile.
6. Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet se aseaza frumos buchetele de conopi(Z)da (nu m-am putut abtine) cu florile in sus. Deasupra se rade branza telemea si se toarna sosul la care ati muncit mai devreme.
7. Se baga la cuptor pana se rumeneste.

Se serveste calda.

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Nici o saptamana fara peste

De pe la 10 luni am inceput sa ii dau lui Vlad peste. Am inceput cu somon si nu am incercat inca alt tip. Il fierb in apa cu putina sare. Separat fierb legume (cartofi, morcovi, pastarnac, rosie) apoi le amestec in blender. Ii place foarte mult desi este extrem de aromat. Uneori (atunci cand nu uit) pun si zeama de lamaie iese un pic acrisor si pofta este si mai mare. Cumpar de fiecare data rondele de somnon proaspat nu congelat. Daca nu as fi auzit de scandalul cu pangasius i-as fi dat si din ala dar acum pangasius e pe lista neagra!.

Hai sa va arat si o poza desi nu e printre cele mai apetisante ipostaze.



De obicei ii fierb o rondea de somon si ii dau cate o jumate, deci imi ajunge 2 zile. De ceva vreme m-am boierit si nu ii mai gatesc in fiecare zi...asa ca mananca acelasi lucru 2 zile la rand.

Voi cum faceti pestele si ce model cumparati?