joi, 29 ianuarie 2009

Vitaminele si mineralele din supa lui Vladut sau Ziua 3

Azi niciun element nou in supa lui Vladut...am marit in schimb portia la 10-11 lingurite. Baiatul deja s-a obisnuit si acum inghite aproape tot lichidul fara sa mai lase prea mult sa se reverse printre cei doi dinti ai lui! De maine trebuie sa facem o schimbare!

Cele 3 ingrediente ingrediente deja celebre (morcov, pastarnac si patrunjel) desi par umile ascund in spatele aspectului lor butucanos importanti nutrienti care il vor ajuta pe Vlad-ul meu sa creasca mare si destept!

Iata ce am gasit despre dansele la o scurta cercetare:

Morcovul - sau portocaliul nostru preferat contine calciul organic, o resursa pretioasa pentru oase si dinti. Tot dansul are in buzunare si vitamina C, aproape toate vitaminele complexului B, fier, potasiu, fosfor si sodiu. Este usor de digerat si ajuta la eliberarea excesului de colesterol. Asupra sangelui are un efect alcalinizant, stabilizeaza intregul sistem nervos si tonifica peretii intestinali.
Morcovul are cel mai mare continut de caroten dintre toate legumele, fiind o importanta sursa de vitamina A. Organismul transforma beta carotenul in vitamina A, importanta pentru sanatatea ochiului, pentru sistemul imunitar, pentru elasticitatea pielii si reducerea fotosenzitivitatii (protectie crescuta impotriva soarelui) si functionarea celulelor.
Gatit, morcovul isi pastreaza proprietatile nutritive, fiind, de altfel, exceptia de la regula care spune ca, prin fierbere, legumele isi pierd substantele nutritive.
Totusi, consumul exagerat de morcov sau de suc de morcovi duce la schimbarea culorii pielii, fenomen numit carotenemie, care semnaleaza prezenta unei cantitati crescute de caroten in piele, mai mare decit organismul poate asimila.

Pastarnacul. Cu toate ca la prima vedere arata ca un morcov alb, pastarnacul are o aroma dulceaga si delicata. Nu contine o cantitate atat de mare de vitamina A ca si morcovii dar este o sursa foarte buna de fibre, de vitamina C, calciu si fier. Pentru a avea cea mai buna calitate, cautati la piata pastarnac neted, ferm, de marime mica sau medie. Daca sunt mai mari inseamna ca sunt prea maturi si in mijloc sunt lemnosi.

Patrunjelul
- considerat de unii "campion al sanatatii" Este bogat in vitamina C, provitamina A, fier si mangan. Patrunjelul este de 4 ori mai bogat in vitamina C decat portocala, iar continutul de fier este mult mai mare decat cel din spanac. Patrunjelul mai contine apiol, principiu estrogen, alte vitamine (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofila (asta mai degraba in frunze) precum si un aminoacid numit histidina care franeaza dezvoltarea tumorilor.

Parca acum priviti cu un pic mai mult respect aceste 3 radacini colorate in alb si portocaliu...par niste bunicute zbarcite dar tare intelepte, nu-i asa?

2 comentarii:

  1. baga mami si o telina de maine... sau un dovlecel... si felicitari pentru puiul fomist si pofticios :)

    RăspundețiȘtergere
  2. vieeee dovlecelul! tineti-va bine!!!

    RăspundețiȘtergere