Acest blog este despre diversificare, adica altceva in afara de laptele de la mine.
Totusi startul, din prima zi si pana la 5 luni si jumatate....de la 3 kg (cat avea cand am plecat din spital) pana la 8 kg, s-a bazat exclusiv pe alaptat.
In ultimele luni de sarcina imi era foarte greu sa imi imaginez cum va fi cu hranitul copilului la san. Multe mame imi spuneau sa ma pregatesc ca poate nu voi avea lapte. Am fost o incapatanata si le-am raspuns foarte sigura de mine ca nu va fi asa. Mi-am cumparat ceai de lactatie si inca din maternitate am inceput sa beau aproape 2 litri de ceai pe zi. Am citit numeroase materiale despre alaptat, am vazut filmulete pe youtube despre pozitii la san, am facut un curs Lamaze in care mi s-a explicat fenomenul.
Eu am nascut prin cezariana si trebuie sa recunosc ca lactatia a pornit mai greu....adica nu imediat ca la o nastere normala ci cam dupa 24 de ore. In cele 3 zile cat am stat in spital dupa ce il puneam la san era nevoie de supliment de lapte praf. Cand m-am intors acasa nu i-am mai dat suplimetul de lapte praf, il tineam la san pana se desprindea singur...
In primele zile si-a mentinut programul de supt din 3 in 3 ore, apoi intervalul s-a micsorat din ce in ce mai mult, in unele nopti ma trezea si la 2 ore ba chiar la o ora jumatate. Intotdeauna am pus copilul la san la cererea lui.
Acum gandindu-ma in urma cred ca ar fi fost cea mai mare greseala sa ii dau suplimente de lapte praf, as fi stricat un echilibru care se creaza intre cererea copilului si oferta sanului.
In primele 2 saptamani a fost foarte greu: Vladut nu prea stia cum sa suga, eu l-am pozitionat prost si mi-a facut ragade foarte urate ....credeam ca nu vor mai trece niciodata...au trecut
Datorita alaptatului copilul meu nu a stiut ce sunt colicii, nu a fost nevoie sa ii dau nimic altceva (ceai sau apa sau alte suplimente). Datorita suptului la san Vlad nu suge suzeta si nici nu e dependent de biberon.
Din cate am citit despre laptele de mama iata mai jos cateva aspecte care ma fac sa il consider un adevarat miracol:
- Laptele matern are capacitatea de a-si modifica consistenta in functie de anotimp: vara este mai apos deoarece trebuie sa hidrateze puiul in perioadele de canicula iar iarna este mai consistent si mai bogat pentru a intari organismul copilului.
- Laptele matern contine un hormon care linisteste copilul si il ajuta sa doarma mai usor, acest hormon se transmite si mamei in momentul alaptarii.
- La inceputul suptului laptele este mai diluat pentru a potoli setea copilului iar la sfarsitul suptului este mai gras pentru a potoli si foamea....de aceea se recomanda sa se hraneasca copilul de la un singur san la o masa.
- Un copil hranit cu lapte de mama va avea mai putine probleme gastrice si va avea imunitatea mai ridicata.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pana la 2 ani, sincer sa fiu mie una mi se pare cam mult si nu cred ca voi rezista dar incerc ca macar pana pe la 1 an si cateva luni sa ii ofer copilului meu acesta minunat dar.