luni, 23 martie 2009

5 luni jumate doar lapte de la mama!

Acest blog este despre diversificare, adica altceva in afara de laptele de la mine.

Totusi startul, din prima zi si pana la 5 luni si jumatate....de la 3 kg (cat avea cand am plecat din spital) pana la 8 kg, s-a bazat exclusiv pe alaptat.

In ultimele luni de sarcina imi era foarte greu sa imi imaginez cum va fi cu hranitul copilului la san. Multe mame imi spuneau sa ma pregatesc ca poate nu voi avea lapte. Am fost o incapatanata si le-am raspuns foarte sigura de mine ca nu va fi asa. Mi-am cumparat ceai de lactatie si inca din maternitate am inceput sa beau aproape 2 litri de ceai pe zi. Am citit numeroase materiale despre alaptat, am vazut filmulete pe youtube despre pozitii la san, am facut un curs Lamaze in care mi s-a explicat fenomenul.

Eu am nascut prin cezariana si trebuie sa recunosc ca lactatia a pornit mai greu....adica nu imediat ca la o nastere normala ci cam dupa 24 de ore. In cele 3 zile cat am stat in spital dupa ce il puneam la san era nevoie de supliment de lapte praf. Cand m-am intors acasa nu i-am mai dat suplimetul de lapte praf, il tineam la san pana se desprindea singur...
In primele zile si-a mentinut programul de supt din 3 in 3 ore, apoi intervalul s-a micsorat din ce in ce mai mult, in unele nopti ma trezea si la 2 ore ba chiar la o ora jumatate. Intotdeauna am pus copilul la san la cererea lui.

Acum gandindu-ma in urma cred ca ar fi fost cea mai mare greseala sa ii dau suplimente de lapte praf, as fi stricat un echilibru care se creaza intre cererea copilului si oferta sanului.

In primele 2 saptamani a fost foarte greu: Vladut nu prea stia cum sa suga, eu l-am pozitionat prost si mi-a facut ragade foarte urate ....credeam ca nu vor mai trece niciodata...au trecut

Datorita alaptatului copilul meu nu a stiut ce sunt colicii, nu a fost nevoie sa ii dau nimic altceva (ceai sau apa sau alte suplimente). Datorita suptului la san Vlad nu suge suzeta si nici nu e dependent de biberon.

Din cate am citit despre laptele de mama iata mai jos cateva aspecte care ma fac sa il consider un adevarat miracol:

- Laptele matern are capacitatea de a-si modifica consistenta in functie de anotimp: vara este mai apos deoarece trebuie sa hidrateze puiul in perioadele de canicula iar iarna este mai consistent si mai bogat pentru a intari organismul copilului.
- Laptele matern contine un hormon care linisteste copilul si il ajuta sa doarma mai usor, acest hormon se transmite si mamei in momentul alaptarii.
- La inceputul suptului laptele este mai diluat pentru a potoli setea copilului iar la sfarsitul suptului este mai gras pentru a potoli si foamea....de aceea se recomanda sa se hraneasca copilul de la un singur san la o masa.
- Un copil hranit cu lapte de mama va avea mai putine probleme gastrice si va avea imunitatea mai ridicata.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pana la 2 ani, sincer sa fiu mie una mi se pare cam mult si nu cred ca voi rezista dar incerc ca macar pana pe la 1 an si cateva luni sa ii ofer copilului meu acesta minunat dar.

8 comentarii:

  1. georgiana, treaba cu suzeta nu e general valabila... stiu copii alaptati care sug la suzeta fara problema, iar fii-mea si-a supt degetul... atat de mult ii placea sa suga, ca dupa ce termina cu sanul trecea la deget :))

    iar dependenta de biberon, poti sa spui ca exista doar pe la 3 ani... voi mai aveti cale lunga pana acolo :)) si sa stii, cu toate ca cinci luni a supt exclusiv de la mine, a trebuit sa ii introduc si formula, si a mers in paralel cu sanul pana la 11 luni... deci biberonul o sa il bea si dupa ce o sa il intarci, fie ca va avea un an sau un an jumate...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am incercat sa o invat pe Eva cu suzeta cand avea vreo 6 saptamani. Da' era o smechera de pe atunci, nu a tinut:D
    @Bogdana Dar de ce sa bea din biberon? Eu vreau sa o trec pe Eva direct la canita. Deocamdata nu-mi iese, din canita vrea doar APA. Suc de fructe numai cu lingurita iar laptele de vaca e cah-cah.

    RăspundețiȘtergere
  3. Philip suge si tzitzi, suge si suzeta. E adevarat ca nu e dependent de ea. N-o cere, n-o cauta asa cum facea frati-su. I-o pun eu in gura cand plange (ca sa se mai linisteasca un pic) si seara la culcare.I-o mai puneam in gura cand ieseam pe frig la plimbare ca sa-l oblig sa tina gura inchisa si sa nu vocifereze prea tare pe temperaturi prea joase.
    Cat priveste imunitatea lui Philip, ce sa zic? A fost singurul membru al familiei care nu s-a imbolnavit DELOC in aceasta iarna cand noi toti ceilalti am plimbat viroza, de la unul la altul, luni de zile. El a rezistat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Laptele vine după 24 de ore la orice naștere, nu contează că e cezariană sau naturală. Mai întâi colostru și abia după 24-48 de ore lapte. Chiar și după 3 zile poate să apară. Depinde de organismul fiecăreia.

    De asemenea suptul la sân nu elimină colicii în nici un fel, colicii sunt prezenți la aprox 25% dintre bebeluși, indiferent că sunt alăptați sau papă formula. Ambele fete ale mele au avut colici și ambele au fost exclusiv alăptate.

    Suplimentul de lapte praf se introduce numai și numai dacă într-adevăr copilul nu primește lapte, e deshidratat, pierde masiv în greutate - ori în primele zile după naștere pierderea în greutate este normală, atâta vreme cât nu depășește 10% din greutatea de la naștere.
    Colostrul, deși mai puțin cantitativ, este mai hrănitor și mai gras, deci e absolut suficient.
    Aici nu există recomandarea de supliment la nou-născuți decât în cazuri extrem de rare.

    Cu suzeta și biberonul iarăși depinde de copil. Ale mele n-au vrut nici una, nici alta.
    Și apropo, Andra, nici mie nu mi-au acceptat laptele de vacă decât fff greu. Cu Maria am fost nevoită să recurg la un artificiu - lapte de capră. Tot așa, au băut direct din căniță, de altfel după 6 luni e perfect normal să o facă și să sară peste etapa biberonului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Na belea! Unde gasesc eu acum lapte de capra?!
    Am incercat si cu parmalat prima crescita, eu nu tin sa bea o canita de lapte, nici o jumatate, nici macar un sfert, deocamdata nu intentionez sa o intarc, dar sa o vad ca nu mai scuipa ca un birjar cand da de alt lapte decat al meu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Fiecare copil este diferit chiar daca in mare urmam cam aceleasi reguli.

    Eu cred ca nu suge suzeta pt ca stie sa suga doar san, iar biberonul am incercat sa il dau cu apa la inceput si ii place sa se joace cu el asa ca mai degraba bea apa direct din canita...eu una am zis "Doamne ajuta! Bine ca am scapat de el"

    Lapte de vaca nu accepta nici copilul meu, pana acum am incercat sa il dau sub forma de branzica si iaurt dupa 3 lingurite incepe sa il scuipe...asta e...

    Laptele de capra e o idee o sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Laptele de capră e un pic mai gras și mai dulce, seamănă mai mult la gust cu cel matern. Aici se găsește pasteurizat, la fel ca ăla de capră, în Ro n-am idee ... sorry girls.
    Fetele mele au păpat iaurtul cu plăcere, chiar dacă la origine tot din lapte de vacă era, cum spui și tu, Georgiana, fiecare copil e diferit și cu gusturile lui.

    RăspundețiȘtergere
  8. la fel ca ăla de vacă vroiam să zic, v-ați prins voi :))

    RăspundețiȘtergere