sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Legumele pasate din supa sau Ziua 5

Dovlecelul din supa pasata a lui Vladut nu prea reuseste sa se imprieteneasca cu baiatul meu...Vlad cam stramba din nas si dupa 4-5 lingurite de legume pasate nu m-am mai inteles cu el...asa ca dupa a 5-a lingurita am abandonat...poate ar trebui sa am mai multa rabdare?....dar, pe de alta parte, nici nu vreau sa il stresez asa ca mai incercam si maine cu un element nou.

El, saracu dovlecel, contine doar chestii misto: vitamina B9, vitamina A, fosfor, potasiu si chiar magneziu.



Sau poate tot eu sunt de vina ca am intarziat un pic cu "gatitul" supei, copilul era deja flamand si obosit si nu avea chef decat de laptic asa ca nici gand sa ne jucam cu legumele pasate....fie ele cu poezie sau nu!

vineri, 30 ianuarie 2009

Poezia din castron sau Ziua 4

Cu ochi verzi de dovlecel
Si nas alb de patrunjel
Gura-i din morcov rotat
Si sprancene - pastarnac
Asta-i supa din castron
Haide s-o mancam cu spor!



Azi am imbunatatit reteta de supa: am pus si un dovlecel si o lingurita de ulei de masline. Pentru ca am un copil mancacios am renuntat la zeama clara din zilele trecute si am pasat legumele. Pofta a fost si mai mare, Vlad a papat 7 lingurite pline, atat a dorit el, si n-am vrut sa il oblig la mai multe mergand pe principiul "mancarea se propune nu se impune"....bineinteles ca am incheiat cu lapticul pretios :)

Ma declar multumita!

joi, 29 ianuarie 2009

Vitaminele si mineralele din supa lui Vladut sau Ziua 3

Azi niciun element nou in supa lui Vladut...am marit in schimb portia la 10-11 lingurite. Baiatul deja s-a obisnuit si acum inghite aproape tot lichidul fara sa mai lase prea mult sa se reverse printre cei doi dinti ai lui! De maine trebuie sa facem o schimbare!

Cele 3 ingrediente ingrediente deja celebre (morcov, pastarnac si patrunjel) desi par umile ascund in spatele aspectului lor butucanos importanti nutrienti care il vor ajuta pe Vlad-ul meu sa creasca mare si destept!

Iata ce am gasit despre dansele la o scurta cercetare:

Morcovul - sau portocaliul nostru preferat contine calciul organic, o resursa pretioasa pentru oase si dinti. Tot dansul are in buzunare si vitamina C, aproape toate vitaminele complexului B, fier, potasiu, fosfor si sodiu. Este usor de digerat si ajuta la eliberarea excesului de colesterol. Asupra sangelui are un efect alcalinizant, stabilizeaza intregul sistem nervos si tonifica peretii intestinali.
Morcovul are cel mai mare continut de caroten dintre toate legumele, fiind o importanta sursa de vitamina A. Organismul transforma beta carotenul in vitamina A, importanta pentru sanatatea ochiului, pentru sistemul imunitar, pentru elasticitatea pielii si reducerea fotosenzitivitatii (protectie crescuta impotriva soarelui) si functionarea celulelor.
Gatit, morcovul isi pastreaza proprietatile nutritive, fiind, de altfel, exceptia de la regula care spune ca, prin fierbere, legumele isi pierd substantele nutritive.
Totusi, consumul exagerat de morcov sau de suc de morcovi duce la schimbarea culorii pielii, fenomen numit carotenemie, care semnaleaza prezenta unei cantitati crescute de caroten in piele, mai mare decit organismul poate asimila.

Pastarnacul. Cu toate ca la prima vedere arata ca un morcov alb, pastarnacul are o aroma dulceaga si delicata. Nu contine o cantitate atat de mare de vitamina A ca si morcovii dar este o sursa foarte buna de fibre, de vitamina C, calciu si fier. Pentru a avea cea mai buna calitate, cautati la piata pastarnac neted, ferm, de marime mica sau medie. Daca sunt mai mari inseamna ca sunt prea maturi si in mijloc sunt lemnosi.

Patrunjelul
- considerat de unii "campion al sanatatii" Este bogat in vitamina C, provitamina A, fier si mangan. Patrunjelul este de 4 ori mai bogat in vitamina C decat portocala, iar continutul de fier este mult mai mare decat cel din spanac. Patrunjelul mai contine apiol, principiu estrogen, alte vitamine (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofila (asta mai degraba in frunze) precum si un aminoacid numit histidina care franeaza dezvoltarea tumorilor.

Parca acum priviti cu un pic mai mult respect aceste 3 radacini colorate in alb si portocaliu...par niste bunicute zbarcite dar tare intelepte, nu-i asa?

miercuri, 28 ianuarie 2009

Supa cu 3 radacini sau Ziua 2




Gata, avem toate cele 3 ingrediente pentru supa perfecta!

Portia s-a mai marit, azi Vlad a papat 7-8 lingurite.

Deja deschide gurita cand ma aproprii cu lingurita plina....o fi tinut minte pranzul de ieri?. Seamana foarte bine cu un pui de pasare care asteapta sa primeasca mancarea din ciocul maica-si.

O ghicitoare...care-i patrunjelul si care-i pastarnacul? Va dau un singur indiciu - cel de la mijloc e morcovul :)

marți, 27 ianuarie 2009

Prima supa din viata lui Vlad!



- Mamaaaa mi-e fomeeeeeeeee!
- Gata, Vlad, hai la masa!

Offf cat mai am pana sa il aud ca spune asta???

Cu emotie in suflet am gatit prima supa pentru baiatul meu. Are acum 5 luni si 3 saptamani, doi dinti si 8500 gr, asa ca e momentul sa incercam si altceva in afara de laptele din taticile mamei.

Reteta mi-a dat-o dr. pediatru:
Ingrediente
1 morcov
1 patrunjel (radacina)
1 pastarnac

Eu n-am gasit patrunjel nicaieri asa ca din cele 3 ingrediente au ramas doar doua...ce sa-i faci asa e iarna mai saraca...

Mod de preparare
Le-am taiat cubulete si le-am fiert in aproximativ jumatate de litru de apa...asa cat sa fie acoperite de apa legumele. Cand sunt moi morcovii inseamna ca e gata supa.

Prima portie trebuia sa fie cam 3 lingurite, dar copilul parea atat de dornic de zeama asta a mea incat i-am dat vreo 5. Bineinteles ca nu s-a saturat doar cu atat asa ca am continuat si terminat cu ce eram obisnuiti....san!

Reactia lui a fost mai mult decat pozitiva...se prinsese cu manutele de castron si ma tragea de lingura :))

Am asa... un "feeling" ca nu va fi niciodata un copil mofturos!

Pentru inceput...


Imi este mult mai usor sa scriu pe blog decat intr-un caiet, asa ca incep un blog destinat diversificarii alimentare a fiului meu, Vlad!

Sper ca la un moment dat va fi de folos si altor mamici in cautare de informatii despre aceasta etapa.

Pe aceasta cale multumesc doamnei dr pediatru Dana Zaciu care ma sfatuieste de cate ori sunt in impas, prietenei mele Alina care mi-a daruit scaunul de masa si multe multe alte accesorii extrem de importante si nu in cele din urma copilului meu, Vlad care este minunat si ma accepta asa cum sunt...